Rob Wetzer | Nature, a deconstruction

Rob Wetzer | Nature, a deconstruction


14 april – 12 mei 2013

Met zijn nieuwe project Nature, a Deconstruction legt Rob Wetzer het idee van The Lost World – de moderne variant van de Hof van Eden – onder de loep. Door in te zoomen op gamelandschappen, waarin de meest recente technologische ontwikkelingen samenvallen met een geavanceerde virtuele landschapservaring, laat hij bij LhGWR zijn eerste bevindingen zien van een onderzoek naar ons idee van een pure natuur. Wetzer onderzoekt in zijn werk hoe culturele conventies ons blikveld bepalen. Het gebruik, de beleving én de vormgeving van onze dagelijkse leefruimtes zijn daarbij belangrijk. Hij benadert dit vanuit historisch en sociologisch perspectief. Rob Wetzer is ook onderdeel van het duo Knibbeler/Wetzer. Dit project ligt in het verlengde van het onderzoek naar een actuele beleving van natuur, dat in deze samenwerking centraal staat.

Over Nature, a Deconstruction

Technologische ontwikkelingen brengen ons steeds verder weg van de natuur. Ons hele leven lijkt in toenemende mate maakbaar, tot onze natuurlijke omgeving aan toe. Natuur is productielandschap of een vrijetijdsbesteding geworden, een plek die we kiezen te bezoeken. Ongerepte natuur zien we alleen nog verheerlijkt in BBC documentaires, of op groepsreizen met een geregisseerde natuurbeleving. Hierdoor hebben we een mentaal beeld ontwikkeld van wat ongerepte natuur is, dat los lijkt te staan van een werkelijke (fysieke) verhouding tot dat landschap. Niettemin hebben we het idee opgevat dat we ons landschap, na eeuwenlange exploitatie, in de oorspronkelijke staat terug moeten brengen. Om dat te doen moeten we het vooral zijn gang laten gaan; georganiseerde ongereptheid is de nieuwe natuurlijkheid. Het beeld van het ideale landschap dat ook het idee van georganiseerde ongereptheid heeft beïnvloed, wordt omschreven als een ‘Lost World’. Een concept dat volgens moderne (media-)filosofen als Koert van Mensvoort en Michiel Schwarz gebaseerd is op ons beeld van het Hof van Eden, zoals eeuwenlang gevisualiseerd door kunstenaars. Wanneer je daar verder over nadenkt kun je er niet omheen dat het concept van een Lost World een optelsom is van herinterpretaties van afbeeldingen van – en ideeën over – de natuur, die al net zo lang bestaan als haar exploitatie.

Rob Wetzer koppelt de virtuele landschappen die het decor vormen in computergames aan de verbeelding van en theorieën over de Lost World. Deze landschappen moeten de speler niet alleen het gevoel geven op ontdekking te gaan in een eindeloze wereld, sterker nog, de autonome ervaring van de natuur speelt in deze virtuele omgevingen een steeds belangrijkere rol. Het landschap dat vroeger slechts diende als decor, is nu een wezenlijk onderdeel van de speelervaring. In de computerlandschappen worden weersomstandigheden en flora tot in de kleinste details nagebootst; het sneeuwt, regent of onweert, dagen gaan over in nachten en de bijbehorende fauna wandelt geluiden producerend door het beeld. En om die ervaring zo subliem mogelijk te maken bevatten deze landschappen Romantische interpretaties van de natuur die we kennen van landschapsschilders als Caspar David Friedrich en Albert Bierstadt.Waarbij het landschap moeiteloos van besneeuwde bergtop overgaat in gele stranden met palmbomen, en je verlost bent van alle ongemakken van de fysieke werkelijkheid. Zittend achter je beeldscherm bieden deze landschappen de ideale mogelijkheid voor een ultieme natuurbeleving.

Meer over de tentoonstelling
impressie tentoonstelling
rob_scherm
rob_1grootbeeld_4kleinebeelden
rob_1grootbeeld_4kleinebeelden_recht
rob_langbeeld
rob_tweeluik